Kender du det, at man står og har fået øje på et virkeligt lækkert stykke tøj? Så skal man selvfølgelig lige se, hvad sagen er kreeret af. Men hvad pokker er det nu for et materiale det der modal/viskose/lyocell etc.? Hvad er fordele og ulemper? Er det naturligt eller syntetisk? Er det vaskemaskinevenligt eller skal det til rens?
I denne første del af tekstilguiden vil jeg præsentere dig for nogle af de mest gængse naturmaterialer, som du kan møde på tøjets vaskemærker. Forhåbentligt vil det give dig et godt overblik over fordele og ulemper, pleje og vedligeholdelse af de forskellige typer tekstil.
Lad os starte med et af de allermest kendte materialer.
Bomuld
Oprindelse
Bomuldsfibre kommer fra bomuldsplanten. Det er en solkrævende plante, og man kender den typisk fra den høstmodne fase, hvor den står brun med store, hvide, bløde bolde. Efter plukning renses bomulden for rester af frøskaller og rengøres, inden fibrene skal i kartemaskine. Ved kartning laves bomulden til bomuldsgarn, som efter farvning bliver vævet til stoffer.
Egenskaber og kvaliteter
Bomuldsfibre er gode at bruge til stoffer, som skal have en stærk og glat overflade, der ikke danner knuder efter brug. Desuden er bomuld ekstremt holdbart og meget resistent overfor kemiske og mekaniske påvirkninger.
Bomuld krøller ikke, det har en høj sugeevne, det er stærkt og nemt at indfarve, og så er det blødt mod huden.
Anvendelse og pleje
Bomuld bruges til en lang række varer, som kræver slidstyrke og vask ved høje temperaturer f.eks. duge, stofservietter, klude, håndklæder, viskestykker, sengetøj mm.
Bomuld anvendes efterhånden til alle former for beklædning. Inden for tøjindustrien bruges der især bomuld til skjorter, jeans, babytøj, undertøj og T-shirts, som skal kunne holde til hyppig brug, vask ved høje temperaturer og strygning. Læs altid vaskeanvisningen for det enkelte stykke tøj, som kan variere en del efter vævningen, farvningen eller det materiale, som bomulden er blandet med.
Ofte vaskes beklædning i bomuld ved 40 grader, mens sengetøj, håndklæder mv. vaskes ved 60 grader eller mere. Bomuld er nemt at have med at gøre, og helt almindeligt vaskemiddel kan anvendes. Det meste kan også stryges med høje temperaturer og damp. Husk dog at læse vaskeanvisningen for den specifikke vare, inden du vasker og stryger løs.
Uld
Oprindelse
Med betegnelsen uld refereres ofte til den type uld, vi får fra får. Ofte bruges betegnelsen dog også til at beskrive animalske fibre fra andre dyr, f.eks. alpaka, kamel, lama, kashmir- eller angoraged m.fl.
Når ulden er klippet af fåret, bliver den vasket og kartet, og derefter kan ulden spindes til garn.
Egenskaber og kvaliteter
Uld er en proteinfiber, der er dækket med et lag af taglagte skæl, som gør fibrenes overflade vandafvisende. Dog er skællaget gennemtrængeligt for vanddamp og kan opløses med basiske opløsninger (som alm. vaskemiddel). Det kan forårsage, at fibrene trækker sig sammen, og skællene kommer til at stritte. I den tilstand filtres fibrene meget hurtigt sammen, og det resulterer i et tykkere og stivere stykke stof.
Uld er meget kendt for sin høje isoleringsevne og gode spindbarhed, fordi uldfibrene er krusede, elastiske, bøjelige og har en ru overflade.
Desuden kan uld optage ca. 35 % fugt uden at virke vådt og kan pga. en høj mængde isolerende luft stadig holde på varme. Uld er også kendt for sine varmeregulerende egenskaber: Ved en høj luftfugtighed vil ulden optage fugt og skabe varme, men ulden vil derimod i tør luft afgive fugt og dermed virke kølende.
Uld har også den kærkomne egenskab, at den kan krølle, når den er våd, men vil rette sig ud, når den tørrer. Desuden kan uld stives, så man kan lave pressefolder og læg på f.eks. bukser.
Anvendelse og pleje
Uld anvendes ofte til strikkede varer, f.eks. sweatre, huer, handsker, strømper og halstørklæder, som skal være varme. Hvis ulden væves fint, er den også brugbar til uldundertøj. Merinould er f.eks. særligt velegnet til dette formål.
Det meste uld kan godt vaskes, men har faktisk bedst af blot at blive luftet. Nogle uldkvaliteter skal renses af en professionel. Vil du have desinficeret dit uldtøj, kan du lægge det i fryseren over natten. Så dør langt de fleste bakterier.
Vælger du alligevel at vaske f.eks. din striktrøje, dit uldundertøj eller dine hjemmestrikkede sokker, så vask det i hånden med et vaskemiddel, der er beregnet uld. Derved undgår du at ødelægge fibrene med et for basisk vaskemiddel eller for varme temperaturer, der vil få fibrene til at trække sig sammen og i værste fald filte sammen.
Igen: Ret dig altid efter vaskeanvisningen på din vare. Så passer du bedst muligt på dit uldtøj.
Silke
Oprindelse
Silke udvindes ofte af den ægte silkesommerfuglelarves kokon. Silkeormen kan nemlig spinde en ubrudt silketråd, der kan blive op til 1200 meter lang. Når kokonen er færdigspundet, skal den dampes, så pubben dør. Derved undgår man, at pubben videreudvikler sig til en færdig sommerfugl, som bryder kokonen og dermed ødelægger silketråden.
Efter dampning tørres kokonerne, så de kan holde sig, indtil den fine silketråd skal spindes op. Silketråden er i sig selv for fin til at væve tekstiler af. Derfor tvindes tykkere tråde af de fine silketråde, som så kan bruges til vævning.
Ved fremstillingen af silke skabes en del silkeaffald, f.eks. misfarvede eller ødelagte kokoner. Affaldet sælges dog videre til tekstilindustrien, hvor den er meget eftertragtet til fremstilling af beklædning.
Egenskaber og kvaliteter
Ligesom uld er silke en naturlig proteinfiber. I modsætning til andre naturlige fibre såsom bomuld og uld, så er silkefiberen glat. Det er grunden til, at silken føles så blød i forhold til de andre fibre.
Silke kan absorbere fugt svarende til 30 % af sin egen vægt, uden at den føles fugtig. Silke har også en langt kortere tørretid end f.eks. bomuld. Ligesom ulden har silken varmeregulerende egenskaber og er derfor et lækkert materiale, uanset om det er varmt eller koldt.
Ved korrekt pleje vil silke ikke krympe, og faktisk krøller det langt mindre end bomuld. Desuden er meget silke faktisk næsten lige så brudstærkt som nylon.
Selvom der bliver produceret mange syntetiske (og langt billigere) metervarer, der minder meget om silken, er der ingen af disse, som har de samme gode egenskaber som silken. F.eks. kan du opleve, at de syntetiske metervarer bliver elektriske eller kommer til at lugte efter blot få ganges brug.
Pleje
Flere silkekvaliteter tåler maskinvask ved maksimum 30 grader og lave centrifugeringsomdrejninger (400). Brug gerne et silkeprogram eller et håndvaskprogram. Det er vigtigt at bruge sæbe beregnet til silke, som er uden enzymer, da enzymer kan opløse nogle af proteinerne i silken og gøre den sart og skrøbelig.
Pas på med at vride og trække i silken, når den er våd. Silken kan nemlig være mere sart i våd tilstand.
Noget silke skal altså renses, og det er værd at rette sig efter, hvis du vil bevare tøjets lækre kvalitet.
Igen: Ret dig altid efter vaskeanvisningen på din vare. Så får du den længste levetid på din silke.
Opbevar dit silketøj hængende på bøjler – det nedsætter behovet for strygning.
Jeg håber, du blev lidt klogere på de helt almindelige naturmaterialer. Næste gang kommer tekstilguiden til at handle om tekstiler fremstillet af regenererede fibre fra naturen f.eks. viskose, modal og lyocell.
Kærlig hilsen Signe G.
Følg Superlove Blog på Bloglovin’
2 kommentarer
Thea
Fedt indlæg!