Kender du det, at man står og har fået øje på et virkeligt lækkert stykke tøj? Så skal man selvfølgelig lige se, hvad sagen er kreeret af. Men hvad pokker er det nu for et materiale det der viskose (eksempelvis)? Hvad er fordele og ulemper? Er det naturligt eller syntetisk? Er det vaskemaskinevenligt eller skal det til rens?

Tekstilguide del 2 vil jeg introducere dig til materialer lavet af regenererede cellulosefibre. Overordnet set kan alle de nedenfor beskrevne materialer gå ind under kategorien rayon. Dog er der forskelle i fremstillingsprocessen af viskose, modal og lyocell og disse materialer egner sig også hver især til fremstilling af en gruppe specifikke tekstilvarer.

Fælles for de tre fibertyper er dog, at de alle sammen går ind under kategorien semisyntetisk. Forklaring følger 🙂

Viskose

Printet viskose
Printet viskose fra kjole, nederdel og T-shirt fra Stig P.

Oprindelse

Der kan hurtigt opstå diskussioner om, hvorvidt viskose (og de andre regenererede fibre) er af naturlig eller kunstig oprindelse. Jeg hælder dog til at kalde det semi-syntetisk, da det oprindelige råmateriale er træ, græsser (f.eks. bambus) og andre planter.

Dog må man udvinde cellulosefibrene fra det naturlige produkt, hvilket sker ved, at træet, græsset eller planterne gennemgår en større forarbejdning inkluderende en del kemiske processer, hvorfor man ender med at kalde produktet semi-syntetisk. Fra fældning til færdigt produkt skal materialet igennem 19 forarbejdningstrin, hvor f.eks. bomuld bearbejdes i kun syv trin fra høst til færdigt produkt.

Egenskaber og kvaliteter

Viskose minder på mange måder om bomulden. Ligesom bomuld føles viskose blødt mod huden, det er smidigt, det har et flot fald, absorberer nemt fugt fra kroppen og bliver ikke statisk elektrisk. Alt efter fibrenes længe kan viskose varierer fra skinnende og silkeagtig til bomuldslignende og endda uldagtig i sit udtryk.

Desuden er det nemt at indfarve, det har en god varmeledende egenskab (den leder varmen væk fra kroppen), det er åndbart og så har det en meget høj absorberingsevne.

Anvendelse og pleje

Anvendelse af viskose afgøres af fiberlængden. Meget viskose anvendes til foer-stoffer, damebluser og herreskjorter, kjoler og til lingeri. Strømper og boligtekstiler fremstilles ofte med et grundlag i viskose, kombineret med andre af garner.

Viskose kan faktisk vaskes ved hele 60 grader, men hvis det er farvet, må det kun vaskes ved 40 grader ligesom bomuld. Husk dog altid at læse vaskemærket i tøjet – det enkelte produkt skal muligvis vaskes ved en lavere temperatur, hvis viskosen er blandet med en anden type fiber.

Da viskosen er særligt sårbar i våd tilstand, skal du være ekstra forsigtig med at trække og vride dine viskoseprodukter, mens de er våde. Viskose krøller hurtigt, men kan nemt stryges eller dampes glat igen.

Desuden skal det nævnes, at viskose (især viskose, som er glat og minder om silke) kan krympe mange centimeter ved vask, men alle centimeterne kommer igen ved en hurtig strygning med damp.

Modal

Amelia skjorte i ren modal fra Önling
Amelia skjorte i ren modal fra Önling

Oprindelse

Modal er en modificeret udgave af viskose og derfor også baseret på træ- eller plantefibre. Til forskel fra viskose strækkes modal i slutningen af den lange forarbejdningsproces, hvilket hærder materialet og resulterer i en stærkere metervare. Modal minder endnu mere om bomuld, idet det har bedre træk- og brudstyrke og er stærkere i både tør og våd tilstand end viskose.

Egenskaber og kvaliteter

Som beskrevet ovenfor har modal ekstra fordele ved at være ekstra stærk i både tør og våd tilstand. Det gør den ekstra anvendelig til produkter, som skal have en høj absorberingsevne.

Desuden er modal mere upåvirkelig f.eks. ved vask, fordi man kan blande det med bomuld og derefter forkrympe og krølægthedsbehandle metervaren effektivt (så det ikke krøller). Derved skaber man en færdigvare, som er lettere at håndtere.

Anvendelse og pleje

Da modal er stærkere end viskose bruges den i højere grad til yderbeklædning, undertøj og sengelinned, hvor det gerne er blandet med bomuld.

Ofte kan produkter lavet af modal vaskes ved op til 60 grader, hvilket også gør det velegnet til sengetøj og undertøj, som gerne skal vaskes ved høje temperaturer. Husk igen altid at læse vaskeanvisningen på produktet, da forskellige metervarer kan kræve forskellig pleje.

Desuden kan metervarer i modal tåle strygning ved høje temperaturer.

Lyocell

Hvad er lyocell
Træfibrene til fremstilling af lyocell kommer fra de hurtigt-voksende eucalyptustræer.

Oprindelse

Lyocell er en nyere cellulosefiber, som først blev opdaget i starten af 1990’erne. Lyocell er resultatet af forskning i at kunne udvinde cellulosefibrene på en mindre miljøbelastende måde. Træfibrene til fremstilling af lyocell (også kaldet Tencel), kommer fra eucalyptustræer, som er hurtigtvoksende og kan gro, hvor andre træer ikke trives. Stort set al vand og kemikalier brugt til at fremstille lyocell genanvendes, hvilket gør den til den mindst miljøbelastende regenererede fiber.

Egenskaber og kvaliteter

Lyocell har en mere silkeagtig glans end viskose og modal. Lyocell har en endnu bedre træk- og brudstyrke og er stærkere i både tør og våd tilstand end de andre regenererede fibre. Den har mindre tendens til at krympe og er mere blød.

Overfladen på Lyocell-metervarer slides lettere og indfarvningen kan være svagere i dette materiale. Derfor “ruer” man ofte overfladen for at frembinge det feskenskinds-lignende look, som giver et meget blødt materiale.

Lyocell er i stand til absorbere end del mere fugt end bomuld og viskose, som kan absorbere henholdsvis 7-8 % og 15 % af sin egen vægt. Dette gør den især god til svedtransporterende materialer og håndklæder, som skal absorbere meget fugt og tørre hurtigt.

Anvendelse og pleje

Lyocell anvendes til ofte til denim, undertøj, fritidstøj og håndklæder.

Lyocell kan vaskes ved 40-60 grader. Læs dog vaskeanvisningen, så du er sikker på at dit produkt får den bedst mulige behandling.

Jeg håber du fandt inspiration du kan bruge fremover, når du skal købe nyt tøj og oplysninger til at behandle det rigtigt. De regenererede naturlige materialer har rigtigt mange fordele, som bestemt må tages med i overvejelserne, når du skal erhverve dig en kjole, skjorte eller noget helt tredje.

I den næste Materialeguide del 3 vil jeg dykke ned i de syntetiske fibres fordele, ulemper, pleje mm.

Kunne du tænke dig at vide mere om uld, silke og bomuld? Så læs Materialeguide del 1

Friske vinterhilsner Signe G.

Følg Superlove Blog på Bloglovin’

You May Also Like

3 kommentarer

Reply

Du skriver at alle centimeter nemt kommer tilbage i viscose ved at dampstryge det. Har du prøvet og vil du forklare nærmere? Har vasket en viscose kjole på 30 grader håndvaskeprogram men nu er den blevet kortere ?

Reply

Hej Pernille. Ja, viskose har det med at skrumpe, men når det dampes, kan man strække det ud igen.
Du kan også hænge kjolen op i badeværelset efter et bad, så den på den måde blive dampet. I hvert fald skal den strækkes lidt, mens den er let fugtig.

Reply

Hej Signe,

Fantastisk redegørelse for hvad de semisyntetiske fibre er for noget. Der er så meget tvivlsom information på nettet og i butikkerne om disse fibre. Jeg oplever forskellige ubehag ved en del at de nye materialer og har derfor ledt meget efter reel oplysning om forskelle på dem. Det synes jeg du giver her – tak for det! At jeg så ikke synes du er helt så reel og fyldestgørende når det kommer til de fuldsyntetiske produkter er en anden sag. 😊
Mvh. Jens

Skriv en kommentar

Din mail-adresse bliver ikke vist. Required fields are marked *