Velkommen til den tredje tekstilguide her på Superlove Blog. I dette indlæg vil jeg gerne fortælle lidt om nogle af de mest kendte, syntetiske fibre. Mange af vores søde kunder i butikken er ikke helt sikre på, hvad de skal mene, når de finder et superfedt stykke tøj eller accessory, som indeholder polyester, polyamid, akryl eller nylon. De fleste har desværre automatisk en negativ reaktion og udtrykker usikkerhed omkring kvaliteten af produktet (ja, jeg har selv været der).
Derfor er dette indlæg om syntetiske fibre ekstra vigtigt. Syntetiske fibre har været, og er stadig, generelt ret udskældte. MEN nu har jeg tænkt mig at slå en streg i sandet! De syntetiske fibre har rigtigt mange gode egenskaber og gør faktisk dit liv meget lettere – du ved det måske bare ikke 😉
Polyester

Oprindelse
Polyester er en menneskeskabt fiber lavet af en bestemt type kemiske forbindelser. Betegnelsen ‘polyester’ dækker over en række forskellige polymerer (makromolekyler). Den type polyester, som bruges til beklædning er skabt af mættede polyestertyper.
Polyesterfibre er meget glatte og fine og kan være svære skelne fra polyamid (nylon – beskrives nedenfor). På mange måder er polyester en supergod fiber, fordi den tåler de fleste former for brug og er let at rengøre ved forskellige temperaturer.
Egenskaber og kvaliteter
Der er faktisk ret mange fordele ved produkter lavet af polyester. For det første er produkter lavet af polyester eller en blanding af polyester og bomuld f.eks. nemme at pleje og har ikke tendens til at krympe.
For det andet har disse produkter ofte en rigtig høj slidstyrke og polyesterfibre er utrolig stærke, hvorfor den er attraktiv at bruge alene eller i blanding med andre mindre stærke og formstabile produkter som f.eks. bomuld. Man opnår gode egenskaber i et produkt ved at anvende et materiale blandet med polyester. F.eks. krøller og krymper bomuld nemt, men denne tendens nedsættes kraftigt, når det er blandet med polyester, da det er mere upåvirkeligt overfor varme, fugt, stræk og vrid end bomuld.
Sidst, men ikke mindst, er polyester hurtigtørrende er lynhurtigt klar igen efter vask.

Anvendelse og pleje
Polyester anvendes i alle typer beklædning og ses ofte også i boligtekstiler, som skal være slidstærke og robuste. Så alt lige fra bukser, skjorter, lingeri mv. til lagner, duge og polstrede møbler. Polyester kan optræde både i vævede og strikkede varer.
Faktisk kan man også ofte finde for i kjoler og jakker af 100% polyester, hvilket hjælper til at holde på det fine ydermateriale, som ofte ikke er så formstabilt og stærkt.
Polyester kan vaskes ved forskellige temperaturer, alt efter hvad det er blandet med, og hvordan det er farvet. Det vil sige, at der kan stå alt fra 30 graders skåne- eller finsvask til 90 graders kogevask i vaskemærket. Læs derfor produktets vaskemærke omhyggeligt.
Mange former for polyester og blandingsmaterialer med polyester tåler strygning ved middeltemperatur.
Akryl
Oprindelse
Akryl er ligesom polyester menneskeskabt af kemiske sammensætninger eller polymerer (makromolekyler), men i dette tilfælde kaldes de polyacrylnitril.
Polymererne skal igennem nogle kemiske processer, hvorefter de våd- eller tør-spindes til tynde, endeløse fibre. Herefter vaskes, strækkes, tørres og krympes fibrene, inden det til slut skæres korte.
Egenskaber og kvaliteter
Akryl er let, blødt, varmt, føles som uld og har en god isoleringsevne i tør tilstand. Det kan også bruges til at imitere bomuld, hvis det spindes på en anden måde. Desuden er akryl ret elastisk både i forhold til andre syntetiske fibre, men også i forhold til naturlige fibre.
Akryl indfarves nemt, det kan vaskes, er generelt allergivenligt og holder godt på farven. Akryl fås både i ‘natur’ også kaldes ecru, natural, råhvid eller ufarvet, mens andet er pigmenteret eller farvet. Farvet akryl har den største lys-ægthed og falmer altså ikke så nemt i sollys.
Som en lille bonus kan møl ikke fordøje akrylfibre, hvorfor man undgår at få spist sit gode tøj 😉
OBS: Akryl er ikke ligeså slidstærkt og formfast ved vask som f.eks. polyester eller nylon. Desuden er akryl den mest brændbare og varmepåvirkelige af det syntetiske fibre. Så pas godt på med for høje vaske- og strygetemperatur, der kan påvirke materialet negativt.
Anvendelse og pleje
Akryl anvendes bredt til fx strømper, hatte, handsker, sweatre, boligtekstiler og markiser. Desuden anvendes akryl til at lave imiteret pels og til strikkede produkter.
Akryl er som sagt meget farveægte og holder godt på farven ved vask. Derfor er det særligt anvendelig til strikkede strømper og strikket tøj til små børn, som skal holde til mange vaske.
Meget akryl kan vaske ved 40 grader, dog anbefales det ofte, at man nøjes med 30 grader grader for at tage hensyn til produktets pasform. Læs altid vaskeanvisningen, da akrylen ofte er blandet med uld, bomuld, elastan osv., som kræver andre hensyn ved vask og vedligehold.
Polyamid (nylon)

Oprindelse
Polyamid eller nylon, som det også hedder, er endnu en syntetisk fiber skabt af syntetiske polymerer. Polyamidfibrene smeltes og spindes til tråde, som efterfølgende afkøles i en kølig luftstrøm. Efterfølgende strækkes de lange tråde 3-4 gange for at opnå nylonens elasticitet og styrke.
Egenskaber og kvaliteter
Nylon kan opvarmes og tekstureres, hvilket gør det blødt og isolerende, fordi det vævede nylonmateriale vil blive mere luftigt.
Nylon er et ekstremt stærkt materiale over for slid og stræk, til gengæld er det ikke ret lysægte og bleges hurtigt i sollys. Dog kan nylon være behandlet, således det ikke falmer.
Man kan lave holdbare pressefolder og plisséer i beklædning, som indeholder nylon.
Anvendelse og pleje
På grund af nylonens strækbarhed og styrke anvendes det ofte til ting, som skal kunne give sig meget f.eks. badetøj og strømpebukser. Herudover er nylon meget brugt til sportstøj, telte, tasker, tov, fiskesnører, børster og tæpper.
Meget sytråd lavet af nylon, fordi det netop skaber stærke og strækbare syninger.
Nylon anvendes også i microfiber-materialer, som ofte bruges til sportstøj, undertøj, rengøringklude og strømper.
Man skal generelt passe på med at udsætte produkter af nylon for høje temperaturer, derfor er vask ved 40 grader og allerhøjest 60 grader anbefalet. Desuden anbefales det at vaske ved lavere temperaturer og derefter en dryptørring, hvis produktet ikke må krølle. Nylon kan godt stryges, men ved lave temperaturer.
De gode råd er mange, men igen: Læs og følg vaskeanvisningen på det enkelte produkt.
Spring bare ud i det
Så næste gang du eller jeg finder et lækkert stykke tøj og opdager, at det bl.a. er lavet af syntetiske materialer, så se det blot som en fordel. Tøjet er sikkert både mere holdbart, krøller mindre og meget nemmere at vaske og vedligeholde – WIN! Som alle materialer er de syntetiske fibre egnede til nogle produkter mere end andre. Så du kan jo springe skjorten i 100% polyester over og vælge de fede herreinspirerede bukser i uld og nylon med fede pressefolder i stedet for 🙂
De allervarmeste hilsner Signe G.
Følg Superlove Blog på Bloglovin’
5 kommentarer
Sophie
Hvad med at nævne ulempen at de syntetiske materialer ikke er åndbare og derfor kan føles ubehageligt, fordi huden ikke kan komme af med varmen? Selvom de er mere holdbare og krøller mindre, så tror jeg at komfort er vigtigere i sidste ende for folk. Det er det i hvert fald for mig. Jeg har en dunjakke som er lavet af syntetiske materialer, som er meget varm, fordi jeg ikke kan komme af med varmen, men så snart jeg går indenfor i en butik, så får jeg meget nemt hedeslag, hvilket er upraktisk, fordi jeg ikke gider slæbe rundt på min store dynjakke under armet, hver gang jeg går ind i en butik om vinteren. Så jeg tænkte bare lige det var vigtigt at nævne, at dette kan være en stor ulempe ved de syntetiske materialer 😉
Signe Lauenborg
Hej Sophie
Tak for din kommentar. Du har ret i, at nogle syntetiske stoffer ikke er åndbare, og derfor ikke er så komfortable.
Der kan dog være stor forskel på kvaliteten af fx polyester. Man må have tøjet i hænderne og mærke efter, så man selv kan vurdere fra gang til gang 🙂
Pil Tesdorpf
Det er rigtigt at syntetiske fibre har mange gode egenskaber, dog skal det lige siges at hvis man blander dem med naturlige fibre som bomuld eller uld, så kan de ikke genandvendes mere. Så efter min mening er en trøje af 100 % polyester bedre end en trøje af 50% polyester og 50% bomuld, da man har forhindret trøjen i at blive genanvendt. Det ærgelige med syntetiske fibre er også at de frigiver mikroplastic når de vaskes i vaskemaskinen som forurener havet.
Pia
Jeg har det desværre præcis som Sophie.
Har først for nylig opdaget at det er pga polyester jeg får hedeture. De naturlige hedeture er for længst overstået.
Jeg er helt færdig med at købe bluser i polyester. Desværre for der findes rigtig mange flotte bluser i polyester. Jeg er helt klart til viskose i stedet for.
Anne Skamstrup Heiberg
Tøj med syntetiske fibre bliver ikke smukkere med tiden, som bomuld uld hør eller silke tøj gør
Men det virkelige dårlige er hvad de syntetiske fibre gør i naturen her er det kun dårligt☹️
Med venlig hilsen Anne Skamstrup Heiberg
PS.jeg syr alt mit tøj selv desværre må jeg gå på kompromis med sytråd da den jeg fortiden kan købe i bomuld, ikke er stærk nok, jeg kan være heldig at finde bomulds tråd i genbrug som er gammel men af god og af stærk kvalitet.