Kan du høre dig selv tænke:
Hvordan får jeg mere liv i min garderobe?
Hvordan sammensætter man farver?
Hvordan udvælger og styler man gult tøj?

Gul er en af årets farver 2019 – men samtidig har gul ry for at være en svær farve at bruge. Dilemma, hvis du gerne vil forny din garderobe med spændende farvetendenser. Her kommer derfor 5 gode råd til, hvordan du bruger gul i dine outfits. Men først lidt om gul:

Hvorfor en guide til gul?

Er din nye sommerkjole gul, eller har du udset dig en skøn gul skjorte, men du aner ikke, hvordan du får den brugt? Så er du ikke den eneste. Skandinaviske kvinder elsker generelt at gå i sort (måske pga. Janteloven). Farver kan nemlig skille dig ud fra mængden, og det kan virke intimiderende i vores kultur.

Ud med vanetænkningen! Du behøver ikke gå helt i sort 😉

Der er intet i vejen for at kaste sig ud i mere farverigt tøj. Det kan tværtimod gøre meget for dit humør. Du vil lettere kunne udstråle din personlighed, hvis du ikke udelukker farver fra din garderobe.

Sort, hvidt og gråt er praktisk, fordi det passer til alt, men det nemme valg er ikke altid det bedste valg. Drop vanetænkningen og udfordr dig selv. Det er heldigvis sjovt at eksperimentere med sin tøjstil.

Du skal selvfølgelig tage noget på, som du har det godt i, så denne guide handler om at inspirere dig til at finde den måde, lige præcis DU kan få noget gult ind i garderoben. I øvrigt gælder samme retningslinjer for andre farver ?

Gul farvesymbolik – er du enig?

Ifølge farvesymbolik forbindes gul med følgende positive egenskaber:

 • Friskhed
 • Glæde
 • Optimisme
 • Spontanitet
 • Fornyelse
 • Nye ideer
 • Sol og lys
 • Styrke
 • Selvtillid
 • Indre fred
 • Lykke
 • Viden og læring

Gul er en af de tre primærfarver og en farve, som bliver tillagt forskellig betydning i forskellige dele af verden til forskellige tider. Vidste du i øvrigt, at det ikke engang er alle sprog, der har et ord for ”gul”?

Mange tænker på forår og påske i forbindelse med gul, men om efteråret er gul dominerende i træernes visnende blade.

Måske har du prøvet at diskutere en given farve med dine veninder uden blive enige om, hvilken farve eller nuance, det egentlig er?

Farveopfattelse er ikke kun kulturelt betinget, men afhænger også af vores individuelle erfaringer med farven. Det vigtige er altså, hvordan DU opfatter gul. Det kan være, at karrygul sætter dig i en glad og nostalgisk sindsstemning, fordi det minder dig om boller i karry, som du spiste på den første af mange gode dates. Det vil lyse ud af dig, og intet er mere klædeligt end godt humør.

Du kan altså lige så godt bekende kulør og gå efter de farver, DU godt kan lide.

Tip 1: Find den rigtige nuance af gul

Gul er en populær modefarve, men mange synes, den er svær at bruge i praksis. Måske har du lagt mærke til en masse gult tøj og accessories i butikkerne og føler dig fristet af den glade, livlige farve? Måske har du endda fået købt en sød gul kjole, en bølgende gul nederdel, smarte gule sandaler, en let gul bluse eller en hyggelig gul strik? Mærker du panikken ramme, fordi du tænker, at du umuligt kan bære gul, fordi det tiltrækker for meget opmærksomhed, ikke passer til din hudfarve?

Frygt ej! ALLE kan bære gul. Ja, den er god nok. ALLE kan bruge alle farver. Hemmeligheden kommer her:

Gule nuancer

1. Glitrende, gul cardigan fra Minus
2. Roka rygsæk i veganske materialer
3. sennepsgul Nümph bluse med leopard tekstur
4. Scherning øreringe med citrongul emalje
5. cool Mads Nørgaard T shirt i økologisk bomuld
6. varm gul Decadent taske

Sennepsgul, neongul, korngul, sart gul, okkergul – der er enorm forskel på, hvilken gul nuance, du vælger. Alle farver findes i kolde og varme varianter. Selvom man typisk forbinder gul med solskin og varme, er ikke alle gule nuancer varme.

Til lys hud er kolde farver klædelige op mod ansigtet. Du kan med fordel vælge en pastelgul nuance uden for meget rødt i. Har du en mørkere hudtone, kan du generelt bære stærkere farver, og du risikerer ikke, at gul får dig til at se bleg ud.

Tip 2: Sådan matcher du gul – guide til farvekombination

Kort sagt: Match den gule nuance med farver, der enten ligger tæt på, overfor eller i en ret vinkel på farvecirklen. Hvid, brun, navy, lyseblå, grøn, lilla, lyserød, orange – og forskellige gule nuancer (tone i tone).

Når du skal sammensætte dit outfit, er det vigtigt at farvekombinationen ikke clasher. Sort kan meget, men faktisk bør du nok undgå at kombinere gul og sort. Det er nemlig en kombination, som ofte bruges til advarsler – tænk på hvepse og mærkninger på kemikalier – og i tilbudsreklamer. I stedet kan du bruge hvid som en neutral farve, den gule kan stå frem mod. Det virker elegant og eksklusivt.

Ønsker du derimod at matche den udvalgte farve – gul – med en kontrastfarve, kan du vælge dens komplementærfarve (eller en, der ligger tæt på). Komplementærfarven til gul er lilla (en blanding af de to andre primærfarver rød og blå). Derfor kan du fx sammensætte sennepsgul med marineblå for at fremhæve (komplementere) begge farver.

Farvesammensaetning gul

En endnu vildere kontrast får du ved at sammensætte primærfarverne, fordi de ikke indeholder noget af hinanden. Det er stærkt statement, som kan give associationer til noget barnligt. Tænk på, hvor meget legetøj, der netop har de klare farver gul, rød og blå. Igen er nuancer din ven.

Vil du hellere i den modsatte retning mod noget mindre kontrastfyldt? Så vælg farver, der ligger tæt på hinanden på farveskalaen/farvecirklen. Gul, orange og rød ligger for eksempel i en sammenhængende skala, så du kan skabe mere rolige overgange. Det samme gælder gul og grøn.

Endnu mere diskrete bliver overgangene, hvis du vælger forskellige nuancer af gul, kaldet ”tone i tone”.

Nu er det ikke altid, at du vil stå med items, som er ensfarvede. Et godt råd er derfor at matche detaljer. Det bringer os til næste tip.

Tip 3: Vælg et mønster eller print, der indeholder gul

Mønstre og print giver liv til et outfit. Det er også en god måde at få noget gult ind, uden at føle at du bliver en påskekylling ?

Gule mønstre

1. King Louie bukser med limegul farve og bladmønster
2. stribet Lollys Laundry strik
3. stribet Nümph kjole
4. bredstribet Lollys Laundry strik
5. chikke Chie Mihara sko

Hvis du ser nærmere på de print, du støder på, som indeholder gul, vil du nok opdage, at der også optræder nogle af de anbefalede farver fra tip 2.

Tip 4: Brug gul som accentfarve

Ligesom det er lettere at bære gul som en del af et mønster, er det lettere at bruge gul, hvis det gule i dit outfit ikke fylder mest. Det er helt op til dig, hvor meget den gule farve skal have lov til at larme. Hvis du synes, det er svært at implementere gul, så kan en nem løsning være at bruge gule accessories sammen med mere neutrale styles.

Hvad er en accentfarve? Det er en farve, som fremhæver (accentuerer) dit outfit, giver det et frisk pust og ekstra liv. Accentfarver står i modsætning til hovedfarven på dit outfit eller neutrale farver.

Accentfarver tilføjer variation og viser, at du er stilbevidst. Et gult tørklæde, en gul skuldertasker, gule smykker eller gule sneakers. Der er masser af muligheder for at tilføje din styling gult, og gul er en fantastisk accentfarve!

Gule accessories
1. Lækker Hvisk taske, 2. sommerligt Stine A armbånd, 3. AYM øreringe med gule hoops, 4. Pico hårspænde, 5. gul-gyldne transparente A Kjærbede solbriller, 6. behagelige LBDK sandaler, 7. Scherning øreringe med hjerter, 8. chunky AYM armbånd, 9. elegant Decadent taske

Tip 5: Placer gul væk fra ansigtet

Placeringen har meget at sige, hvis du for eksempel har forelsket dig i en nuance, som ikke går så godt med din ansigtskulør, hårfarve eller du slet og ret ikke kan finde ud af, hvilke nuancer, der er bedst til dig. Undgå at virke bleg eller gul i ansigtet ved ikke at placere gul op mod ansigtet.

Gule bukser

1. Gul, prikket Nümph nederdel
2. engblomstret Minus top
3. boheme-lækker Lollys Laundry bluse (også i en mørk blå, der går godt til gul)
4. sennepsgule Nümph bukser med leopardtekstur.

Ved at placere en anden farve mellem den gule og dit ansigt, bryder du den gule farves potentielt uheldige virkning på din teint. Smart, hvad? Du kan for eksempel vælge en gul nederdel frem for en gul kjole. Eller du kan benytte flere lag, hvor du lader en neutral kant (fx en hvid blondekant eller skjorteflip) stikke op ved halsåbningen på en gul overdel.

Spring ud i glædens farve!

Den vigtigste anbefaling, du kan følge, er denne:

❤ Vælg noget tøj, som gør noget godt for dig, både kropsligt og mentalt ❤

Selvom farvesymbolikken ikke er universel, så ER der alligevel noget om snakken. Farver påvirker vores sindstilstand, og der er nu engang en tendens til at gul opfattes som en munter og optimistisk farve. Farver kan visuelt give liv og humør til en ellers grå og kedelig regnvejrsdag.

Hvorfor ikke gå all in på gul og trække i en gul regnfrakke eller gule gummistøvler? Er det for meget? Det kan måske føles overvældende, hvis man ellers har en sort-hvid stil. Er det kedeligt? Nej! Det giver lidt solskin på en gråvejrsdag, og det vil garanteret have en indflydelse på humøret.

Gult regntoj

1. Transparent Beck Søndergaard paraply
2. lækre gule Hunter gummistøvler
3. Rains regnjakke i modellen Curve

Vi har det bedre, når vi viser vores sande jeg med vores tøj. Det giver harmoni og selvsikkerhed. Samtidig er det sundt at prøve at udfordre og udvikle sig selv – ligesom på alle andre områder.

Klæder skaber måske ikke helt folk, men de har betydning for vores humør og selvværd, og hvordan andre opfatter os. Prøv derfor at eksperimentere med din stil i stort og småt. Er det nye sammensætninger, nye farver eller nye items, der skal til? Prøv dig frem. Her finder du gule ting til garderoben.

Spring ud i det og se hvilken effekt, det har på dit humør og din garderobe.

Jeg håber, du er blevet inspireret til at få mere liv i garderoben, og hvordan du udvælger og sammensætter gult tøj og tilbehør.

De bedste hilsner
Nicoline

 

 

You May Also Like

2 kommentarer

Reply

Godt indlæg, det er lige sådan jeg har det med gult – fantastisk farve til solen og blomster. Og så har jeg lige købt en gul taske?.

Reply

Hvor er det dejligt, du kunne bruge vores indlæg, Connie. Og så er du tilmed inspireret til at købe en gul taske. Det er sød musik i vores ører ?

Skriv en kommentar

Din mail-adresse bliver ikke vist. Required fields are marked *