Tøj, sko og tilbehør er i høj grad med til at gøre os mennesker til, hvem vi er. Men du ved nok også, at modeindustrien er en stor belastning for vores klode. Så hvordan opnår vi bæredygtig mode?

Du kan gøre din del for at støtte en bæredygtig udvikling inden for mode. Du skaber nemlig efterspørgsel med din pengepung. Man kan sige det sådan her: Du stemmer på, hvilken fremtid du ønsker, med dit kreditkort.

Der er mange faktorer, man som forbruger kan være opmærksom på. Vi har lavet en liste til dig.

Det er en stor mundfuld. Derfor har vi delt listen i 2 dele.

Del 1 – det her indlæg – handler om, hvad bæredygtig mode er, kemikalier, miljøcertifikater og sociale forhold. Del 2 handler om materialer, ressourceforbrug og din egen adfærd.

Lad os dykke ned i det.

 

Hvad er bæredygtig mode?

Bæredygtighed handler om ressourceforbrug. Inden for mode er det lige fra miljøvenlig dyrkning af råmaterialer til forbrugeradfærd og genanvendelse. Bæredygtig mode belaster miljøet og klimaet minimalt.

Desuden dækker bæredygtighed normalt også et socialt og etisk ansvar. Det betyder, at modeindustrien ikke må skabe social/økonomisk ulighed.

Der skal altså ideelt set være en balance i sociale forhold og i ressourceforbrug. Spørgsmålet er, om kloden kan gendanne de ressourcer, som bliver brugt. Der er ikke balance i regnskabet endnu.

Heldigvis sker der hele tiden forbedringer. Produktionsmetoder og lovgivning bliver bedre. Der bliver løbende udviklet nye, mere miljøvenlige materialer.

Derfra er det op til os selv, hvor meget vi har lyst til at påvirke kloden med vores forbrug. Der er ikke ét entydigt rigtigt valg, men derimod en række ting at overveje som forbruger.

Nu får du stof til eftertanke. Så kan du vælge ud fra, hvad der giver mest mening for dig.

 

Undgå kemikalier

Bæredygtigt tøj fra Europa
Vil du undgå unødig kemi, kan du købe tøj lavet i Europa, hvor der er regler for kemi. Danmark har endnu strengere regler for kemi, så det bedste er at købe inden for landets grænser.

Kemikalier er skadelige i forskellige led. De kan være sundhedsskadelige for dig og for arbejderne i produktionen. Eller de kan være skadelige for miljøet.

I Danmark og EU regulerer man anvendelsen af skadelige kemikalier med lovgivning. Reguleringen af kemikalier er langt bedre her end i fx Asien. Derfor kan det spille en rolle, hvor produktionen af tekstilet foregår.

Visse kemikalier er helt forbudt i EU, mens andre må bruges i begrænset omfang.

regntoej uden pvc
Vil du undgå PVC? PVC er et plastmateriale lavet af råolie og klor, hvilket gør det skadeligt for miljøet ved afbrænding. Hverken Danefæ regntøjRains regntøj eller Reef sandaler er lavet af PVC. Vores to støvlebrands Lacrosse gummistøvler og Hunter gummistøvler er lavet i naturgummi og er derfor også uden PVC.

EU-lovgivningen sikrer dig blandt andet mod giftigt krom, nikkel, skadelige azofarvestoffer og PCP. Men PVC, som indeholder ftalater, er fx ikke reguleret endnu. Det indgår blandt andet i noget plasttryk på tøj.

EU-lovgivningen gælder både fremstilling, import og salg. Køber du derimod (lokkende billige) varer direkte fra lande som Kina, er du ikke sikret mod den kemi, som EU har lovgivet mod.

Vil du vide mere om regulerede og forbudte kemikalier i tekstiler? Du kan læse mere på Miljøministeriets hjemmeside: https://mst.dk/kemi/kemikalier/fokus-paa-saerlige-produkter/tekstiler/

Måske tænker du allerede på, om den vare, du køber, indeholder eller frigiver skadelige kemikalier. Så langt, så godt. Men selve produktionen af varen kan stadig foregå med brug af fx sundhedsskadelig lim eller farvestoffer.

Det er svært at gennemskue! Hvis varen ikke er miljømærket, kan du kigge på virksomhedens hjemmeside. Her kan man ofte læse deres politik for brug af kemikalier både i produktet og i produktionsfasen.

SÅDAN GØR DU:

 • Vælg ENTEN:
  • 1) Varer, der er produceret i EU.
  • 2) Brands, der sørger for at regulere brugen af kemikalier hos deres producenter uden for EU.
 • Vælg økologiske tekstiler for at undgå pesticider, der er skadelige for miljøet.
 • Kig efter miljøcertifikater.
 • Undgå tekstiler, som er efterbehandlet med kemikalier, fx for at give et slidt look.
 • Undgå allergifremkaldende mængder formaldehyd ved at vaske tøjet inden brug. Tøj med Svanemærket eller EU-blomsten indeholder ikke formaldehyd.
 • Søg evt. mere information på brandets hjemmeside.

 

Miljøcertifikater er din garanti for bæredygtig mode

Det er ikke nemt at gennemskue, hvornår et lækkert stykke tøj faktisk er et mere miljøvenligt valg end et andet.

Heldigvis eksisterer der en række miljøcertifikater, som garanterer en vis standard for bæredygtighed. Dem kan en virksomhed kun erhverve sig ved at overholde bestemte krav ?

Hvis du gerne vil være sikker på, hvad du faktisk køber (og støtter), så gå efter miljøvenlige certifikater.

Her er en oversigt:

Svanemaerket

 • Svanemærket: Et nordisk miljømærke, som stiller krav til minimal brug af miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det gælder både i produktet og i produktionen af det. Råmaterialer må ikke dyrkes med pesticider.

eu blomsten

 • EU-blomsten (EU Ecolabel): Et europæisk miljømærke, som stiller krav til minimal brug af kemikalier samt miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det gælder både i produktet og i produktionen af det.

oeko tex

 • OEKO-Tex: Garanterer at tøjet ikke indeholder miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Mærket medtager dog ikke produktionsfasen. Det er altså ikke en garanti for økologisk dyrkning eller begrænset brug af kemikalier til fx farvning.

 • GOTS: Global Organic Textile Standard. Mærke for økologi. Kræver at forbrug af vand og energi holdes på et minimum. Spildevand fra produktionen skal renses inden udledning. Produktionen skal desuden foregå med skånsomme kemikalier. Sikrer også arbejderne ordentlige og sikre arbejdsvilkår.

 

Bæredygtig mode tager et etisk og socialt ansvar

Fairtrade tøj
Bæredygtig mode betyder også en socialt etisk produktion. Gå efter Fairtrade-certificerede produkter.

Bæredygtig mode vil ikke kun beskytte vores klode, men også menneskerne på den. Beklædningsindustrien kan især byde på meget hårde vilkår for de ansatte i produktionen, hvis den foregår i udviklingslande.

De fleste virksomheder med en god CSR-politik vil informere om den på deres hjemmeside. Det er bl.a. hvad de gør for at sikre ordentlige sociale vilkår i hele deres forsyningskæde. Og også hvordan forholdene bliver kontrolleret og løbende forbedret.

Ligesom der eksisterer certifikater for miljøvenlighed, er der certifikater for social ansvarlighed. Fx Fairtrade Certified Cotton, World Fair Trade Organization og Fair Trade Danmark. De garanterer både ordentlig løn og forsvarlige arbejdsvilkår.

Retfærdige handelsaftaler er med til at skabe forbedrede levevilkår hos producenter og mindre global ulighed. Det er social bæredygtighed.

Egos hjemmesko fairtrade bæredygtig mode
Egos hjemmesko er håndlavede i Nepal. Egos er certificeret af The World Fair Trade Organization, og de er med til at skabe gode arbejdspladser med fair løn i Nepal.

DET KAN DU GØRE:

 • Kig efter fairtrade-certifikater eller GOTS-mærket.
 • Tjek brandets hjemmeside. Har de fx fastsat egne mål for bæredygtighed? Er virksomheden medlem af organisationer, der fremmer bæredygtighed i modebranchen?
 • Produktion inden for EU betyder, at der stilles visse krav til arbejdsforholdene.
Bæredygtigt mode
King Louie er medlem af Fair Wear Foundation, som forbedrer arbejdsforholdene i tøjindustrien, så tøjet ikke er produceret under børnearbejde eller overdrevne arbejdstimer. En del Danefæ tøj er Oeko-tex certificeret bl.a. denne Jane Softshell jakke.

Opsummering: Tommelfingerregler

Nu har du fået noget stof til eftertanke. Måske er du blevet nysgerrig på, hvad dine yndlingsmærker egentlig gør for at være bæredygtige?

Men lad os være realistiske: Du har selvfølgelig ikke tid til at lave den helt store research, hver gang du er i gang med et køb.

Her er derfor nogle praktiske tommelfingerregler:

 • Find produktionsland på vaskemærket. Her kan også være anden nyttig info om indholdsstoffer.
 • Prisen er en indikator for, hvor meget det har kostet at producere varen. Hvis et produkt er meget billigt, kan det skyldes dårlige produktionsforhold.
 • Se om varen har et eller flere certifikater.
 • Vælg brands, som du ved gør noget for bæredygtighed.
 • Hvis varen lugter kemisk, er det nok, fordi den indeholder kemikalier.

Jeg håber, at du har fundet inspiration i denne gennemgang af nogle af aspekterne ved bæredygtig mode.

Se Superloves udvalg af bæredygtigt tøj her.

I del 2 ser vi nærmere på ressourceforbrug, bæredygtige materialer og din egen adfærd som forbruger.

Hos Superlove går vi i dialog med de brands, vi fører. Vi lægger nemlig vægt på, hvad de gør for at blive mere bæredygtige. Vi gør dem også opmærksomme på efterspørgslen efter grønnere mode.

Hvilket aspekt af bæredygtighed er vigtigst for dig? Socialt ansvar? Økologi? Begrænset kemi på fabrikkerne?

Du kan få et andet perspektiv på samspillet mellem mode og natur i en særudstilling på Geologisk Museum i København. Et af elementer er, hvordan innovativt design peger mod en mere bæredygtig fremtid. Se mere her: Fashioned From Nature

Kærlig hilsen
Nicoline

You May Also Like

Skriv en kommentar

Din mail-adresse bliver ikke vist. Required fields are marked *